Rólam

Szakmai utam

Tanulmányok

1995-2000: Eötvös Loránd Tudományegyetem- okleveles pszichológus
2000: Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet – PRIDE- FIKSz tréner
2001-2002: Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület – Autogén tréning módszerspecifikus képzés
2008: Autogén tréning szupervízió – oklevél megszerzése
2008-2010: Eötvös Loránd Tudományegyetem – Tanácsadó szakpszichológus diploma
2010-2011: Williams ÉletKészségek (Stresszkezelő- és kommunikációs készségfejlesztő tréning)   – Facilitátor oklevél
2012: PREPARE / ENRICH (Házassági Felkészítés / Gazdagítás) – Tanácsadói oklevél
2015-2017: Katathym Imaginatív Terápia (KIP) képzés
2018: KIP szupervízió
2019: Dr. Szondi  Lipót Emlékalapítvány – Sorsanalitikus Tanácsadó oklevél

Munkahelyek

2000-2002: Nemzetközi Pikler Emmi Közalapítvány – pszichológus
2009-2013: Personal Best Kft. – pszichológus
2009-től: Family családi és párkapcsolati magazin – újságcikkek írása
2009: Szakmai gyakorlat a Lelki Egészségvédő Alapítványnál
2010: Szakmai gyakorlat a veresegyházi Kistérségi Pedagógiai Szakszolgálatnál
2013: Veresegyház Pedagógiai Szakszolgálat – pszichológus
2008-tól: Pszichológusi magánrendelés

Magamról bővebben

1972-ben születtem Hajdúböszörményben. A pszichológia iránti érdeklődésem 20 éves korom után kezdett formálódni, melynek hatására az akkor folyamatban lévő zenei tanulmányaimat feladva a pszichológusi pálya mellett döntöttem.
Diplomámat 2000-ben vehettem át az ELTE-n, 2010 tavaszán pedig tanácsadó szakpszichológusi képesítést szereztem.
A gyerekneveléssel kapcsolatos nézeteim megalapozásában jelentős szerepe volt a Pikler Intézetben megszerzett tapasztalatoknak, ahol pályakezdőként dolgoztam 2000-2002 között.
Munkakörömből adódóan foglalkoztam gyerekekkel, nevelőkkel és szülőkkel egyaránt, és részt vettem  nevelőszülők, örökbefogadók felkészítésében is. A következő években megszülettek a saját gyerekeim, így néhány évig az anyai szerep töltötte ki minden időmet.
Később a veresegyházi Pedagógiai Szakszolgálatnál szélesítettem ismereteimet, ahol a gyerekeknek, kamaszoknak és szülőknek nyújtott pszichológiai megsegítés mellett iskolaérettségi- és tanulási vizsgálatokat is végeztem.
A Lelki Egészségvédő Alapítványnál eltöltött szakmai gyakorlat alatt a felnőttekkel végzett pszichológiai konzultációkban szereztem jártasságot szupervízió mellett.
Az évek során sok írásom jelent meg a gyermeknevelés témakörében, legtöbb a Family családi és párkapcsolati magazinban, amelyeket Önök is elolvashatnak az Írásaim című menüpontra kattintva.
Szakmai érdeklődésem másik fontos területe a stressz és a stresszel való megküzdés. Még a pályám kezdetén elsajátítottam az autogén tréning technikát, amivel  azóta is rendszeresen dolgozom. (A módszerről bővebben a Relaxáció (Autogén tréning) menüpont alatt olvashatnak.
A Personal Best Kft megbízásából munkahelyi egészségpszichológiával foglalkoztam, munkavállalalók körében végeztem stressz-és megküzdés méréseket, tanácsadást, előadásokat és workshopokat tartottam a stresszkezelés témájában.
Fontosnak tartom a folyamatos szakmai fejlődést, amit sajátélményű csoportokban, elméleti és gyakorlati továbbképzéseken, szakmai szupervíziókon, esetmegbeszélő csoportokon való részvétellel igyekszem elérni.
2008. óta fogadom ügyfeleimet magánrendelésen és online konzultációkat is vállalok skype-on. A Szolgáltatásaim c. menüpont alatt tájékozódhatnak részletesebben arról, milyen típusú nehézségekkel fordulhatnak hozzám.

A konzultációk során elhangzott információkat titoktartással kezelem, amelyre a Pszichológusok Szakmai Etikai Kódexe is kötelez.

Köszönettel tartozom mindenkinek, aki megtisztel bizalmával és hozzám fordul támogatásért!

Rácz Tímea
Tanácsadó szakpszichológus