Menu:

 • Főoldal
 • Bemutatkozom
 • Szolgáltatásaim
 • Írásaim
 • Kapcsolat
 • Árak
 • Partnerek
 •  
  " A boldogságnak nincs köze ranghoz és vagyonhoz: egyszerűen csak harmónia dolga."

  (Lao-ce)

   

   

  Pánikbetegség kezelése:

   

  „Könnyebb elviselni a halált, ha nem gondolunk rá, mint a gondolatát, még ha nem fenyeget is bennünket veszély.” Blaise Pascal

  panic

  A pánikbetegség a szorongásos betegségek közül a leggyakrabban előforduló tünetegyüttes, amely ma már szinte népbetegségnek tekinthető. Magyarországi viszonylatban, körülbelül 200-300 ezerre tehető a pánikbetegek száma, azonban a  felismert és kezelt pánikbetegek száma sajnos ennek csak töredéke lehet. Ennek egyik oka, hogy a betegek nem megfelelô helyen kerülnek észlelésre, kivizsgálásra. (A pánikbetegség diagnosztikai kritériumai.)
  A kezeletlen pánikbetegség adekvát terápia híján számos visszafordíthatatlan organikus elváltozást okozhat, ezért rendkívül fontos a minél elôbbi felismerés és kezelésbe vétel.
  A pszichoterápia célja ezekben az esetekben elsősorban a pánikrohamok fölötti kontroll elérése. Ehhez különböző terápiás módszereket vehetünk igénybe. A szakirodalmi adatok szerint a leghatékonyabb eredmény a különböző technikák kombinált alkalmazásával érhető el.

  Saját tapasztalataim szerint, a pánikbetegek igen jól reagálnak a relaxációs módszerekre, hiszen ezáltal kézhez kapnak egy eszközt, amelynek segítségével  képesek lesznek önállóan  elérni a szorongásos tünetek enyhülését és a rosszullétek időtartamának csökkenését.
  Többféle relaxációs módszer létezik (pl. mélylégzés, progresszív relaxáció, autogén tréning, imagináció), és minden esetben személyre szabottan kell eldönteni, hogy melyik módszerrel érdemes dolgoznunk. A rendszeres relaxációnak hosszabb távon számos pozitív hatása van (ld. az autogén tréning menüpont alatt.)

  kognitív terápia lényege, hogy a pánikrohamokat előidéző téves testiállapot-értelmezést (azaz amikor akár enyhe testi tünetek észlelése esetén rögtön a legrosszabbtól tart az ember) megpróbálja „kijavítani”. A beteg megtanulja felismerni e „hibás” sémákat és elsajátítja a helyzet ésszerű magyarázatait. Így, az új értelmezések birtokában, képessé válik arra, hogy időben megszakítsa a pánikrohamhoz vezető eseménysort.
  A terápiák során minden esetben szükség van egy önismereti munkára is, amely során feltárhatók a kliens megelőző élettörténetében a betegséghez vezető okok, előzmények. A szakemberrel való közös átgondolás, az átélt életesemények feldolgozása feltétlenül fontos a tünetmentesség hosszútávú eléréséhez.

  Diagnosztizált pánikbetegség esetén legtöbbször szükség van pszichiátriai konzultációra is, amely során a gyógyszeres kezelési terv  felállítására kerül sor.
  Ugyanakkor a gyógyszeres terápia önmagában ritkán elégséges, mindenképpen érdemes ezt pszichoterápiával is kiegészíteni.
  Sok esetben megfelelő pszichoterápiás kezelés mellett a gyógyszerek szedése idővel fokozatosan elhagyható
  Ha idejében diagnosztizálják a pánikbetegséget, és az ember kellő segítséget kap, akkor nagy a gyógyulás esélye, és a szövődmények kialakulása megelőzhető. Vizsgálatok tanúsága szerint a megfelelő terápia a pánikzavarral küszködők 70-90%-ának segít.